HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadrži mikrobiološke, kemijske i fizičke opasnosti i koja neće prouzročiti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom. Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda već pročitaj više...
Pri izradi „Plana“ jako je bitno poznavati vrstu sirovina, tlocrt objekta za proizvodnju, put sirovina i osoblja te vrstu opreme, tehnološki proces i osobine gotovog proizvoda. Plan provedbe općih DDD mjera mora sadržavati: Popis prihvatljivih biocidnih pripravaka s kojima će se obraditi površina, prostor ili objekt. U "Planu” treba navesti vrstu biocidnog pripravka koji će se upotrijebiti (djelatna tvar i trgovački naziv sredstva). Kada se provode DDD pročitaj više...
Insekti, glodavci i druge štetočine predstavljaju potencijalnu prijetnju zdravstvenoj ispravnosti namirnica (prijenos patogena), mogu izazvati štete i mehanička oštećenja hrane te je mehanički onečistiti, fecesom, dlakama… HACCP sustav analizira cijeli postupak proizvodnje hrane koristeći slijedeća načela: Provođenje analize opasnosti, Određivanje kritičnih kontrolnih točaka (CCP), Utvrđivanje kritičnih granica, Uspostava sustava nadzora kontrole CCP, Utvrđivanje pročitaj više...
Preventivne mjere podrazumijevaju tehničke i higijenske mjere kojima se stvaraju nepovoljni uvjeti za opstanak glodavaca. U praksi se ove mjere provode pod nazivom RAT-PROOF-SISTEM, a one su: Građevinske mjere sve one mjere koje se poduzimaju s ciljem sprječavanja ulaska, zadržavanja, hranjenja i razmnožavanja glodavaca i u njih ubrajamo primjereno zatvaranje svih ulaznih otvora dovodnih i odvodnih instalacija (prolaz dovoljan za prolaz glodavaca je 6 mm za kućnog miša te 12 mm za pročitaj više...
Žohare treba suzbijati u svim prostorima u kojima su nađeni, mehaničkim, biološkim i kemijskim metodama. Željeni rezultati postižu se samo integralnim metodama suzbijanja, dakle kombinacijom svih metoda suzbijanja i načina primjene insekticida. Izbor i vrsta formulacije insekticida kao i način aplikacije ovisan je o vrsti žohara te karakteristikama prostora koji se obrađuje. Preventivne mjere uključuju sve raspoložive mehaničke metode – sve preventivne mjere (uklanjanje pročitaj više...
Za uspješno suzbijanje muha bitne su preventivne mjere a one su na svim prozorima i vratima postaviti prepreke za sprječavanje ulaza muha u objekt (mreže, trake, zračne zavjese i sl.) redovito i pravilno uklanjanje svih vrsta otpadaka i smeća postavljanje lovki s ljepljivim trakama ili mirisnim atraktantima Korektivne kemijske metode suzbijanja možemo podijeliti u one koje se vrše u zatvorenom i one koje se vrše na otvorenom prostoru s različitim vrstama insekticida i pročitaj više...
Dezinsekcija je skup mjera koje provodimo s ciljem smanjenja (uništavanja) štetnih vrsta insekata koji prenose uzročnike zaraznih bolesti, koji imaju toksično djelovanje, uznemirivači su ili skladišne štetočinje: žohari, mravi, muhe, buhe, ose, stršljeni, obadi, komarci, krpelji, žižci, brašnari, moljci…
Ove se mjere provode u kućanstvima, stambenim zgradama, seoskim domaćins
» PROČITAJ VIŠE...Dezinfekciju provodimo primjenom suvremenih dezinficijensa u svrhu suzbijanja i sprječavanja infekcija s radnih površina, predmeta ili u prostoru.
Uspješnost dezinfekcije postižemo: mehaničkim metodama (čišćenje, pranje) i primjenom najefikasnijih dezinficijensa (prskanjem, orošavanjem, zamagljivanjem, potapanjem, brisanjem).
» PROČITAJ VIŠE...Stari prljavi i neuredni tavani koji kako kokošinjac pružaju utočište stotinama golubova mogu vrlo lako postati čisti, uredni, mirišljavi i spremni za korisniju prenamjenu.
» PROČITAJ VIŠE...