Insekti u drvu

Za brojne insekte drvo je izvor hrane i mjesto koje će odabrati za svoj razvojni ciklus i stanište.

Neki od njih mogu odabrat i nastaniti se u drvenim površinama i namještaju naših domova. Kad se to dogodi odrasli insekti prvo će na drvenoj površini položiti svoja jajašca iz kojih će se razviti ličinke – a upravo one učinit će najveću štetu.

Zašto? Kako bi se hranile hranjivim sastojcima iz drveta ličinke buše „rovove“, obično ispunjene crvotočinom i izmetom, oštećujući drvo na način da smanjuju njegovu čvrstoću i tvrdoću.

Ličinke se u drvu mogu zadržati različito dugo ovisno o porodici insekata kojoj pripadaju. Odrastajući one će se sve više približavati površini te na koncu progristi svoj put izvan drva. No to nije kraj vašim mukama jer – kako bi nastavile životni ciklus – u drvu su već ostave nova jajašca.

Kod nas najviše štete na drvenim građevinama, građevinskom drvu, drvenim podnim oblogama, stubištima, drvenim nosivim konstrukcijama i namještaju izazivaju ličinke insekata iz obitelji strizibuba (Cerabycidae), kuckara oklopljenih glava (Anobidae) i parketara (Lyctidae).

Kako bi spriječili nastanjenje ovih insekata i propadanje drvene građe i namještaja najbolje je preventivno djelovati na zdravo drvo premazima koji sadrže insekticide.

Što možemo učiniti kad ustanovimo infestaciju?

Samo uništavanje dugotrajan je i skup postupak.

Zaraženo drvo obrađujemo raznim kemijskim sredstvima i to na način da insekticid ubrizgavamo u izletne otvore insekata ili u rupice koje sami bušimo.

Na tržištu se može pronaći više sredstava za zaštitu drva i uništavanje insekata koje možete primijeniti sami. Prije uporabe preporučujemo da pažljivo pročitate i pridržavate se uputa o uporabi – većina insekticida štetna je i otrovna za čovjeka.

Efikasnija metoda je zaplinjavanje (fumigacija) koju ipak morate prepustite stručnim i za ovaj posao osposobljenim izvođačima.

ULV oprema za zamagljivanje

U Pestrdovoj ponudi nalazi se Vectorfogova™ ULV oprema za zamagljivanje za aplikaciju dezificijensa, biocida, fungicida i pesticida.
Vectorfogovi uređaji za hladno zamagljivanje proizvode maglu / izmaglicu veličine kapljica od 5 do 50 mikrona.
Istraživanja pokazuju da su upravo kapljice te veličine idealne za uništavanje patogenih organizama, parazita i nametnika.

» PROČITAJ VIŠE...

Tražite uređaj za tretiranje komaraca?

Predstavljamo vam VectroFog™ BY100 Mini uređaji idealan za zamagljivanje. Ovaj lagani, prenosivi uređaj neovisan o napajanju električnom energijom dizajniran je s namjenom korištenja u vrtovima, parkovima, silosima, staklenicima i na terasama.
Rukovanje uređajem je jednostavno a energiju pokretanja daje mu propan ili butan plin.

» PROČITAJ VIŠE...

Žohari-nametljivci kojih se teško riješiti

Žohari su pravi mali nametljivci kojih se teško riješiti kad nam se jednom usele u stanove i kuće…
Žohare u naše domove najčešće donesemo sa sobom pri selidbi prijenosom oplođene ženke kao i raznom robom iz trgovine posebice kartonskom ambalažom, knjigama, odjećom iz praonice rublja, putem ventilacijskih cijevi, kanalizacijom unutar zgrade….

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet