Veza između HACCP standarda i DDD mjera

HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadrži mikrobiološke, kemijske i fizičke opasnosti i koja neće prouzročiti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom.

Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda već uništavanjem mikroorganizama te suzbijanjem štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca.

Ovo se postiže kombinacijom preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca.

Tvrtka koja provodi DDD mjere mora imati kadar koji razumije načela HACCPa i zna primijeniti DDD mjere na način da umanji rizik za krajnjeg konzumenta.

Suvremeni postupci dezinsekcije i deratizacije trebaju biti sinergija među partnerima (naručitelj – izvoditelj) sa zajedničkim ciljem suzbijanja pojavnosti štete u obliku infestacije štetnim organizmima.

U tom cilju korisnik DDD mjera, u okvirima svojih mogućnosti, obavezan je objekt u kojem se provode DDD mjere građevinski urediti i opremiti na način koji onemogućuje ulazak i zadržavanje štetnika u prostoru i to: provedbom higijene površina i prostora, sanitacije površina i prostora, otklanjanje uvjeta za rast i razmnožavanje mikroorganizama te otklanjanje izvora hrane i zaklona koji pogoduju razmnožavanju štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca, kao i provedbom potrebnih građevinsko – tehničkih zahvata kojima će se stvoriti nepovoljni uvjeti za njihovo ulaženje, zadržavanje i razmnožavanje u prostorima ustanove.

Kako bi uspješno provodio DDD mjere prema HACCP načelima ovlašteni izvoditelj mora:

Imati potrebno iskustvo i potrebno znanje o štetnicima, sredstvima za uništavanje, uređajima i strojevima za primjenu i tehnikama primjene,

Imati znanje o pesticidima,

Poznavati tehnološke proces u objektu u kom se mjere provode,

Prepoznati higijensko-građevinsko-tehnološne nedostatke u objektu s hranom te znati dati kvalitetne savjete u cilju ispravljana istih,

Na temelju zatečenog stanja mora znati odabrati mjere, sredstva, načine te dinamiku provedbe DDD mjera,

Poznavati važeće zakonske propise, te se trajno educirati,

Mora poznavati HACCP plan i toga se pridržavati kod provedbe DDD mjera,

Napraviti kvalitetan Plan provedbe općih DDD mjera.

Biocidni pripravci koje izvoditelj koristi radi provedbe DDD mjera u objektima s hranom moraju biti registrirani i dopušteni za primjenu u RH te posjedovati Rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Izvor: Zbornik predavanja – DDD trajna edukacija, 2010.

Kako se riješiti buha u kući

Izvor svih buha u stambenom prostoru "ležišta" su kućnih ljubimaca (pasa, mačaka pa čak i ptica) koje ih donose ih izvana, a pogotovo ljeti kad se buhe množe. Razlog tomu je što se buhe sele s domaćina na mjesto gdje ljubimci borave, ali i na sagove te tapecirani namještaj i krevete.

» PROČITAJ VIŠE...

Kako utjecati na smanjenje brojnosti komaraca?

Komarci su široko rasprostranjena skupina insekata, a pogodni uvjeti za njihov razvoj posvuda su oko nas – blizina Kopačkog rita, Drava, Dunav i njihovi pritoci, velike površine odvodnih kanala …
Brojni su uvjeti na koje bez pomoći i intervencije stručnih službi ne možemo utjecali ali ima i onih koje nepažnjom stvaramo sami i pogodujemo brojnosti populacije.

» PROČITAJ VIŠE...

Provjera znanja kandidata za radno mjesto

Popis literature iz koje će se izvršiti provjera znanja kandidata za radno mjesto
RADNIK/RADNICA NA DDD POSLOVIMA:

1. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine« br.79/07., 113/08.,43/09.)
2.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet