Veza između HACCP standarda i DDD mjera

HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadrži mikrobiološke, kemijske i fizičke opasnosti i koja neće prouzročiti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom.

Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda već uništavanjem mikroorganizama te suzbijanjem štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca.

Ovo se postiže kombinacijom preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca.

Tvrtka koja provodi DDD mjere mora imati kadar koji razumije načela HACCPa i zna primijeniti DDD mjere na način da umanji rizik za krajnjeg konzumenta.

Suvremeni postupci dezinsekcije i deratizacije trebaju biti sinergija među partnerima (naručitelj – izvoditelj) sa zajedničkim ciljem suzbijanja pojavnosti štete u obliku infestacije štetnim organizmima.

U tom cilju korisnik DDD mjera, u okvirima svojih mogućnosti, obavezan je objekt u kojem se provode DDD mjere građevinski urediti i opremiti na način koji onemogućuje ulazak i zadržavanje štetnika u prostoru i to: provedbom higijene površina i prostora, sanitacije površina i prostora, otklanjanje uvjeta za rast i razmnožavanje mikroorganizama te otklanjanje izvora hrane i zaklona koji pogoduju razmnožavanju štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca, kao i provedbom potrebnih građevinsko – tehničkih zahvata kojima će se stvoriti nepovoljni uvjeti za njihovo ulaženje, zadržavanje i razmnožavanje u prostorima ustanove.

Kako bi uspješno provodio DDD mjere prema HACCP načelima ovlašteni izvoditelj mora:

Imati potrebno iskustvo i potrebno znanje o štetnicima, sredstvima za uništavanje, uređajima i strojevima za primjenu i tehnikama primjene,

Imati znanje o pesticidima,

Poznavati tehnološke proces u objektu u kom se mjere provode,

Prepoznati higijensko-građevinsko-tehnološne nedostatke u objektu s hranom te znati dati kvalitetne savjete u cilju ispravljana istih,

Na temelju zatečenog stanja mora znati odabrati mjere, sredstva, načine te dinamiku provedbe DDD mjera,

Poznavati važeće zakonske propise, te se trajno educirati,

Mora poznavati HACCP plan i toga se pridržavati kod provedbe DDD mjera,

Napraviti kvalitetan Plan provedbe općih DDD mjera.

Biocidni pripravci koje izvoditelj koristi radi provedbe DDD mjera u objektima s hranom moraju biti registrirani i dopušteni za primjenu u RH te posjedovati Rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Izvor: Zbornik predavanja – DDD trajna edukacija, 2010.

GOLUBOVI – čišćenje i dezinfekcija potkrovlja (tavana i tornjeva)

Stari prljavi i neuredni tavani koji kako kokošinjac pružaju utočište stotinama golubova mogu vrlo lako postati čisti, uredni, mirišljavi i spremni za korisniju prenamjenu.

» PROČITAJ VIŠE...

Pestrid – ovlašteni distributer VectorFog™ proizvoda i opreme

VectorFog™ proizvodi i distribuira jednu od najsuvremenijih oprema za hladno i toplo zamagljivanje.
Svi VectorFog™ proizvodi certificirani su brojnim standardima uključujući: CE, ISO 9001 i ISO 14001 i primjer su sveobuhvatne kontrole kvalitete proizvodnje.
Svi VectorFog™ proizvodi do sada su globalno dosegnuli veliki broj kupaca na svim kontinentima.

» PROČITAJ VIŠE...

Biljni preparati protiv insekata

Komarci, krpelji, buhe, ose i drugi insekti ne podnose miris nekih vrsla biljaka pa ih izbjegavaju.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet