Kontrola ┼íteto─Źina HACCP sustavom

Insekti, glodavci i druge šteto─Źine predstavljaju potencijalnu prijetnju zdravstvenoj ispravnosti namirnica (prijenos patogena), mogu izazvati štete i mehani─Źka ošte─çenja hrane te je mehani─Źki one─Źistiti, fecesom, dlakama…

HACCP sustav analizira cijeli postupak proizvodnje hrane koriste─çi slijede─ça na─Źela:

Provo─Ĺenje analize opasnosti, Odre─Ĺivanje kriti─Źnih kontrolnih to─Źaka (CCP), Utvr─Ĺivanje kriti─Źnih granica, Uspostava sustava nadzora kontrole CCP, Utvr─Ĺivanje korektivnih mjera koje se provode ako odre─Ĺena CCP nije pod kontrolom, Utvr─Ĺivanje postupaka provjeravanja koji potvr─Ĺuju u─Źinkovitost HACCP-a te Dokumentirati sve postupke i zabilješke koje se odnose na ova na─Źela i njihovu primjenu

Vi┼íe o pojedinom na─Źelu donosimo u nastavku teksta

Provo─Ĺenje analize opasnosti

Analiza opasnosti i
procjena vjerojatnosti pojave opasnosti

Zdravstveno va┼żniji štetnici koji mogu prouzro─Źiti probleme, a opasnost njihove infestacije je vrlo velika su

Glodavci (ku─çni miš, sme─Ĺi štakor, crni štakor )

Opasnost u nanošenju ekonomske štete (konzumiranje, one─Źiš─çenje i ošte─çenje sirovina, gotovih proizvoda, ambala┼że i drugih predmeta i instalacija)

Zdravstvena mogu─çi su prirodni rezervoari i prijenosnici raznih zaraznih bolesti

Insekti

┼Żohari (crni, sme─Ĺi) – nisu dokazani kao biološki vektori zaraznih bolesti, ali zato predstavljaju veliku i stalnu opasnost kao mehani─Źki vektori prijenosa zaraznih bolesti (salmonela, stafilokok, tuberkuloza, šigela, dizenterija). Nalaz ┼żohara u svakom slu─Źaju upu─çuje na loše higijensko-sanitarne uvjete objekta.

Muhe (ku─çna, mesara, zujara, peckavica, vinska mušica) – opasnost je u njihovom lakom prijenosu svih vrsta mikroorganizama (na dlakavo tijelo muha lako se ulove ne─Źisto─çe i mikroorganizmi), naj─Źeš─çe uzro─Źnika crijevnih zaraznih bolesti.

Ostali štetnici

Pored spomenutih glavnih zdravstvenih šteto─Źina u objektu se mogu pojaviti i drugi koji izazivaju direktne ili indirektne štete. Npr. Ma─Źke koje pored direktnih šteta izazivaju one─Źiš─çenja urinom i izmetom i mogu biti vektor nekih zaraznih bolesti kao i nosioci buha. Isto bi mogli re─çi i za golubove i neke druge ne┼żeljene ┼żivotinje koje dospiju u objekt.

Posebnu grupu šteto─Źina ─Źine skladišni štetnici koji uzrokuju štete na sirovinama koje same po sebi ne predstavljaju zdravstveni problem, ali zbog ekonomskih šteta potrebno je voditi kontrolu nad njima.

Kriti─Źna mjesta

Za svaku grupu štetnika postoje zasebna kriti─Źna mjesta s obzirom na njihov na─Źin prehrane, ┼żivota i biologije.

Glodavci – svi ulazi u objekt – ulaz materijala u skladište – sustav kanalizacije i oko njega

┼Żohari – sustav kanalizacije i oko njega – mjesta ulaza svog materijala u objekat, novih strojeva i ambala┼że – svi prostori gdje ima vlage, topline i hrane

Muhe – sustav kanalizacije – svi ulazi u objekt –površine za odlaganje sme─ça – sve prostorije u kojima se ─Źuva sirovina, hrana i gotovi proizvodi, pogoni za preradu

U izra─Ĺenom Planu objekta potrebno je posebnim oznakama pribilje┼żiti kriti─Źna mjesta za svaku vrstu štetnika.

Metode kontrole kriti─Źnih mjesta i grani─Źne vrijednosti

Kontrola prisutnosti provodi se za:

Glodavce

vizualno (vi─Ĺeni glodavci, izmet, tragovi ogloda i mehani─Źke štete)

postavljanjem pokusnih mamaca te pra─çenjem njihovih ogloda

┼Żohare

anketom sakupljanjem podataka od zaposlenika

inspekcijom: Temeljitim pregledom prostora i tra┼żenjem ooteka, ostataka tijela ili tragova izmeta Istjerivanjem pomo─çu sprejeva Mamcima, postavljanjem posudica s atraktivnim mamcem. Feromonske lovke, koje su najefikasnije jer vrlo brzo i objektivno otkrivaju prisustvo svih vrsta i stadija ┼żohara, a koriste se za utvr─Ĺivanje brojnosti populacije i za kontrolu uspješnosti provedene dezinsekcije

Muhe

vizualno anketiranjem zaposlenika

postavljanjem lovki s ljepljivim trakama ili mirisnim atraktantom

Grani─Źne vrijednosti ako je sustavom nadzora utvr─Ĺena prisutnost bilo kojeg štetnika treba se pristupiti izvo─Ĺenju korektivnih mjera, dakle grani─Źna vrijednost za sve štetnike je "1".

Sustav nadzora

Na prisutnost svih štetnika, odnosno specifi─Źnih kriti─Źnih to─Źaka potrebno je provoditi

internom kontrolom ovlaštenih zaposlenika svakih 7 dana, o ─Źemu se vodi evidencija

stru─Źnom kontrolom od strane DDD tvrtke s kojom je sklopljen ugovor svaka 3 mjeseca o ─Źemu se tako─Ĺer vodi evidencija

Preventivne i korekcijske mjere

Izabrati ovlaštenu tvrtku za izvo─Ĺenje korektivnih mjera koja ima odgovaraju─ça rješenja i dozvolu za rad o provedbi DDD mjera ovisno o tome radili se o provedbi DDD-a u podru─Źju javnog zdravstva, veterine ili zaštite bilja.

Sve poduzete mjere evidentiraju se na za to predvi─Ĺenom obrascu

Sva primjena kemijska sredstava ("otrovi") moraju biti odobrena od Ministarstva zdravstva RH te se nalaziti na va┼że─çoj Listi otrova RH te Popisu preparata namijenjenih odr┼żavanju komunalne higijene, za dezinsekciju, dezinfekciju, deratizaciju, odstranjenje lošeg mirisa i dekontaminaciju

Kontrola izvršenih korekcijskih mjera evidentira se na obrascu: Naknadna kontrola izvršenih korekcijskih mjera

Mjere opreza i zaštite : u prilogu

Dezinfekcija

Pro─Źitajte više o specifi─Źnosti preventivnih i korekcijskih mjera s obzirom na vrstu štetnika

Glodavci

┼Żohari

Muhe

Utvr─Ĺivanje postupaka provjeravanja koji potvr─Ĺuju u─Źinkovitost HACCP-a

Revizija HACCP sustava je temeljit, sustavan, neovisan pregled svih dijelova sustava kako bi se nepristrano utvrdilo stvarno stanje odnosno: Radi li sustav kako treba?

Dokumentirati sve postupke i zabilješke koje se odnose na ova na─Źela i njihovu primjenu

Zapisi su bitni za reviziju HACCP plana, njegova pridr┼żavanja te samog HACCP sustava. Oni pokazuju povijest postupaka, pra─çenje, odstupanje i mjere korekcije koje su se dogodile na identificiranoj kriti─Źnoj kontrolnoj to─Źki.

Zapisi potrebni kod kontrole šteto─Źina:

Arhiva DDD mjera

Obrazac zahtjeva za korekcijskom mjerom (po potrebi)

Obrazac kontrola kriti─Źnih to─Źaka (tjedan/godina)

Obrazac kvartalnog kontrolnog izvješ─ça

Zapisnik o korektivnim mjerama

Lista promjena

Izvo─Ĺa─Ź

Sredstva

Zakonska regulativa

Izvor: Zbornik predavanja
– DDD radionica, Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu, 2004

Kako utjecati na smanjenje brojnosti komaraca?

Komarci su široko rasprostranjena skupina insekata, a pogodni uvjeti za njihov razvoj posvuda su oko nas – blizina Kopa─Źkog rita, Drava, Dunav i njihovi pritoci, velike površine odvodnih kanala …
Brojni su uvjeti na koje bez pomo─çi i intervencije stru─Źnih slu┼żbi ne mo┼żemo utjecali ali ima i onih koje nepa┼żnjom stvaramo sami i pogodujemo brojnosti populacije.

» PROČITAJ VIŠE...

Usluge uzimanja briseva pribora i ruku na mikrobiološku analizu

Ispitivanje mikrobiolo┼íke ─Źisto─çe radnog okoli┼ía i ruku nova je usluga u na┼íoj ponudi kojom upotpunjujemo usluge HACCP sustav.

» PROČITAJ VIŠE...

Bez vode nema komaraca!!!

Dolaskom toplijih dana komarci postaju veliki problem u gradovima i op─çinama. Komarci koji su u o┼żujku i travnju bezazlene li─Źinke, u svibnju i lipnju postaju nesnosne krvopije koje prenose zarazne bolesti.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet