Trihineloza i zna─Źaj sustavne deratizacije u njenom suzbijanju

Trihineloza je kozmopolitska tkivna parasitoza sisavaca – ─Źovjeka i ┼żivotinja. U mnogim dijelovima svijeta trihineloza predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Sezonsko izbijanje sporadi─Źnih epidemija trihineloze opisano je me─Ĺu seoskim pu─Źanstvom u doba kolinja u mnogim dr┼żavama Europe, Sjevernoj Americi i Aziji.

U prirodi se trihineloza odr┼żava prijenosom sa svinje na svinju, ┼ítakora na svinju, ┼ítakora na ┼ítakora te me─Ĺu divljim meso┼żderima i sve┼żderima (silvati─Źka trihineloza).

Za ─Źovjeka najzna─Źajniji put prijenosa je sa ┼ítakora na svinju te sa svinje na ─Źovjeka.

─îovjek se zarazi jedenjem zara┼żenog nedovoljno termi─Źki obra─Ĺenog mesa naj─Źe┼í─çe doma─çih svinja u kojem se nalaze u─Źahurene li─Źinke, ÔÇ×oneÔÇť se pod utjecajem probavnih sokova osloba─Ĺaju iz ─Źahure te u me─Ĺu epitelu tankog crijeva brzo rastu, dozrijevaju i razmno┼żavaju se.

Oplo─Ĺena ┼żenka T. spiralis producira oko 1000 li─Źinki koje limfnim putem prelaze u krvotok.

Za potpuni razvoj li─Źinke trihinele trebaju popre─Źno prugaste mi┼íi─çe koji su najaktivniji tijekom ┼żivota, dobro opskrbljeni kisikom i siroma┼ínih glikogenom (dijafragma, jezik, interkostalni mi┼íi─çi, me─Ĺurebreni mi┼íi─çi, mi┼íi─çi oka, grla, vrata i ┼żiv─Źani mi┼íi─çi). Na svom putu, tijekom prodora u krvotok, sa sobom nose bakterije crijevne flore ┼íto u te┼íkim slu─Źajevima mo┼że imati smrtni ishod.

Klini─Źka slika trihineloze ovisi o broju parasita i o fazi razvoja ove nematode u tijelu ─Źovjeka.

Crijevnu fazu karakterizira mu─Źnina, proljev, bol u trbuhu i znojenje.

Tkivni stadij karakteriziran je s ─Źetiri glavna simptoma: povi┼íenom temperaturom; otokom lica i vje─Ĺa; bolovima u mi┼íi─çima te visokom razinom eozina u diferencijalnoj krvnoj slici. U te┼żim slu─Źajevima ovaj stadij mo┼że imati i smrtni ishod.

Izme─Ĺu ostalog na trihinelozu treba posumnjati kada postoje:

  • anamnesti─Źki podaci o konzumiranju sirovog, su┼íenog i dimljenog mesa ili termi─Źki nedovoljno obra─Ĺenog mesa, uglavnom svinjskog mesa i njegovih prera─Ĺevina (kobasice, salame i dr.);
  • trihinoskopskom metodom dokazane su li─Źinke T. spiralis u sumnjivom mesu ili su li─Źinke na─Ĺene nakon umjetne digestije sumnjivog mesa.

Mjere i metode zaštite od trihineloze

Dvije za sada najzna─Źajnije mjere u iskorjenjivanju ovog problema bile bi:

  • sustavna deratizacija, s ciljem smanjenja broja ┼ítakora i
  • obvezatan pregled i ne┼íkodljivo uklanjanje zara┼żenog mesa.

Najbolja za┼ítita ljudi i ┼żivotinja le┼żi u preventivi koja za cilj ima sprje─Źavanje zaraze ┼żivotinja provo─Ĺenjem postupaka koji umanjuju ili potpuno neutraliziraju mogu─çe faktore nastanka oboljenja, a obuhva─çaju:

  • Termi─Źku obradu klaoni─Źkih otpadaka koji predstavljaju potencijalni izvor zaraze za ┼żivotinje i glodavce koji ih konzumiraju;
  • Sustavnu deratizaciju;
  • Propisno ne┼íkodljivo uklanjanje le┼íeva;
  • Informiranje proizvo─Ĺa─Źa, potro┼ía─Źa i lovaca o opasnostima trihineloze

Provjera znanja kandidata za radno mjesto

Popis literature iz koje će se izvršiti provjera znanja kandidata za radno mjesto
RADNIK/RADNICA NA DDD POSLOVIMA:

1. Zakon o za┼ítiti pu─Źanstva od zaraznih bolesti (┬╗Narodne novine┬ź br.79/07., 113/08.,43/09.)
2.

» PROČITAJ VIŠE...

Mobilni ure─Ĺaj za dezinfekciju prostora i povr┼íina C100 Plus ULV (Covid-19)

C100 Plus ULV profesionalni je ure─Ĺaj pogodan za kori┼ítenje u zatvorenim prostorima u kojima se svakodnevno okuplja ve─çi broj osoba koji dezinficijens ┼íiri u obliku magle (ULV) i na jednostavan na─Źin dezinficira sve povr┼íine.

» PROČITAJ VIŠE...

Biljni preparati protiv insekata

Komarci, krpelji, buhe, ose i drugi insekti ne podnose miris nekih vrsla biljaka pa ih izbjegavaju.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet