Trihineloza i zna─Źaj sustavne deratizacije u njenom suzbijanju

Trihineloza je kozmopolitska tkivna parasitoza sisavaca – ─Źovjeka i ┼żivotinja. U mnogim dijelovima svijeta trihineloza predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Sezonsko izbijanje sporadi─Źnih epidemija trihineloze opisano je me─Ĺu seoskim pu─Źanstvom u doba kolinja u mnogim dr┼żavama Europe, Sjevernoj Americi i Aziji.

U prirodi se trihineloza odr┼żava prijenosom sa svinje na svinju, ┼ítakora na svinju, ┼ítakora na ┼ítakora te me─Ĺu divljim meso┼żderima i sve┼żderima (silvati─Źka trihineloza).

Za ─Źovjeka najzna─Źajniji put prijenosa je sa ┼ítakora na svinju te sa svinje na ─Źovjeka.

─îovjek se zarazi jedenjem zara┼żenog nedovoljno termi─Źki obra─Ĺenog mesa naj─Źe┼í─çe doma─çih svinja u kojem se nalaze u─Źahurene li─Źinke, ÔÇ×oneÔÇť se pod utjecajem probavnih sokova osloba─Ĺaju iz ─Źahure te u me─Ĺu epitelu tankog crijeva brzo rastu, dozrijevaju i razmno┼żavaju se.

Oplo─Ĺena ┼żenka T. spiralis producira oko 1000 li─Źinki koje limfnim putem prelaze u krvotok.

Za potpuni razvoj li─Źinke trihinele trebaju popre─Źno prugaste mi┼íi─çe koji su najaktivniji tijekom ┼żivota, dobro opskrbljeni kisikom i siroma┼ínih glikogenom (dijafragma, jezik, interkostalni mi┼íi─çi, me─Ĺurebreni mi┼íi─çi, mi┼íi─çi oka, grla, vrata i ┼żiv─Źani mi┼íi─çi). Na svom putu, tijekom prodora u krvotok, sa sobom nose bakterije crijevne flore ┼íto u te┼íkim slu─Źajevima mo┼że imati smrtni ishod.

Klini─Źka slika trihineloze ovisi o broju parasita i o fazi razvoja ove nematode u tijelu ─Źovjeka.

Crijevnu fazu karakterizira mu─Źnina, proljev, bol u trbuhu i znojenje.

Tkivni stadij karakteriziran je s ─Źetiri glavna simptoma: povi┼íenom temperaturom; otokom lica i vje─Ĺa; bolovima u mi┼íi─çima te visokom razinom eozina u diferencijalnoj krvnoj slici. U te┼żim slu─Źajevima ovaj stadij mo┼że imati i smrtni ishod.

Izme─Ĺu ostalog na trihinelozu treba posumnjati kada postoje:

  • anamnesti─Źki podaci o konzumiranju sirovog, su┼íenog i dimljenog mesa ili termi─Źki nedovoljno obra─Ĺenog mesa, uglavnom svinjskog mesa i njegovih prera─Ĺevina (kobasice, salame i dr.);
  • trihinoskopskom metodom dokazane su li─Źinke T. spiralis u sumnjivom mesu ili su li─Źinke na─Ĺene nakon umjetne digestije sumnjivog mesa.

Mjere i metode zaštite od trihineloze

Dvije za sada najzna─Źajnije mjere u iskorjenjivanju ovog problema bile bi:

  • sustavna deratizacija, s ciljem smanjenja broja ┼ítakora i
  • obvezatan pregled i ne┼íkodljivo uklanjanje zara┼żenog mesa.

Najbolja za┼ítita ljudi i ┼żivotinja le┼żi u preventivi koja za cilj ima sprje─Źavanje zaraze ┼żivotinja provo─Ĺenjem postupaka koji umanjuju ili potpuno neutraliziraju mogu─çe faktore nastanka oboljenja, a obuhva─çaju:

  • Termi─Źku obradu klaoni─Źkih otpadaka koji predstavljaju potencijalni izvor zaraze za ┼żivotinje i glodavce koji ih konzumiraju;
  • Sustavnu deratizaciju;
  • Propisno ne┼íkodljivo uklanjanje le┼íeva;
  • Informiranje proizvo─Ĺa─Źa, potro┼ía─Źa i lovaca o opasnostima trihineloze

Što su pesticidi?

Pesticidi su proizvodi kemijskog ili biološkog porijekla koji su namijenjeni zaštiti ekonomski zna─Źajnih biljaka i ┼żivotinja od korova, bolesti, štetnih insekata, grinja i drugih štetnih organizama.

» PROČITAJ VIŠE...

Ekološka solarna UV zamka za insekte

Bez kemikalija, bez goriva i elektri─Źne struje za napajanje UV T100 solarna zamka za kukce izuzetno je u─Źinkovita protiv komaraca, muha, moljaca i vo─çnih mu┼íica.
Vectortrap T100 solarnu zamku pogoni 18V solarni panel. Zamka se puni tijekom dana te se prebacuje na automatski rad no─çu.
Montirana UV lampa privla─Źi kukce lovci a potom ih sna┼żnim ventilator usisava u zamku.

» PROČITAJ VIŠE...

Pestrid – ovla┼íteni distributer VectorFogÔäó proizvoda i opreme

VectorFogÔäó proizvodi i distribuira jednu od najsuvremenijih oprema za hladno i toplo zamagljivanje.
Svi VectorFogÔäó proizvodi certificirani su brojnim standardima uklju─Źuju─çi: CE, ISO 9001 i ISO 14001 i primjer su sveobuhvatne kontrole kvalitete proizvodnje.
Svi VectorFogÔäó proizvodi do sada su globalno dosegnuli veliki broj kupaca na svim kontinentima.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet