Trihineloza i značaj sustavne deratizacije u njenom suzbijanju

Trihineloza je kozmopolitska tkivna parasitoza sisavaca – čovjeka i životinja. U mnogim dijelovima svijeta trihineloza predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Sezonsko izbijanje sporadičnih epidemija trihineloze opisano je među seoskim pučanstvom u doba kolinja u mnogim državama Europe, Sjevernoj Americi i Aziji.

U prirodi se trihineloza održava prijenosom sa svinje na svinju, štakora na svinju, štakora na štakora te među divljim mesožderima i svežderima (silvatička trihineloza).

Za čovjeka najznačajniji put prijenosa je sa štakora na svinju te sa svinje na čovjeka.

Čovjek se zarazi jedenjem zaraženog nedovoljno termički obrađenog mesa najčešće domaćih svinja u kojem se nalaze učahurene ličinke, „one“ se pod utjecajem probavnih sokova oslobađaju iz čahure te u među epitelu tankog crijeva brzo rastu, dozrijevaju i razmnožavaju se.

Oplođena ženka T. spiralis producira oko 1000 ličinki koje limfnim putem prelaze u krvotok.

Za potpuni razvoj ličinke trihinele trebaju poprečno prugaste mišiće koji su najaktivniji tijekom života, dobro opskrbljeni kisikom i siromašnih glikogenom (dijafragma, jezik, interkostalni mišići, međurebreni mišići, mišići oka, grla, vrata i živčani mišići). Na svom putu, tijekom prodora u krvotok, sa sobom nose bakterije crijevne flore što u teškim slučajevima može imati smrtni ishod.

Klinička slika trihineloze ovisi o broju parasita i o fazi razvoja ove nematode u tijelu čovjeka.

Crijevnu fazu karakterizira mučnina, proljev, bol u trbuhu i znojenje.

Tkivni stadij karakteriziran je s četiri glavna simptoma: povišenom temperaturom; otokom lica i vjeđa; bolovima u mišićima te visokom razinom eozina u diferencijalnoj krvnoj slici. U težim slučajevima ovaj stadij može imati i smrtni ishod.

Između ostalog na trihinelozu treba posumnjati kada postoje:

  • anamnestički podaci o konzumiranju sirovog, sušenog i dimljenog mesa ili termički nedovoljno obrađenog mesa, uglavnom svinjskog mesa i njegovih prerađevina (kobasice, salame i dr.);
  • trihinoskopskom metodom dokazane su ličinke T. spiralis u sumnjivom mesu ili su ličinke nađene nakon umjetne digestije sumnjivog mesa.

Mjere i metode zaštite od trihineloze

Dvije za sada najznačajnije mjere u iskorjenjivanju ovog problema bile bi:

  • sustavna deratizacija, s ciljem smanjenja broja štakora i
  • obvezatan pregled i neškodljivo uklanjanje zaraženog mesa.

Najbolja zaštita ljudi i životinja leži u preventivi koja za cilj ima sprječavanje zaraze životinja provođenjem postupaka koji umanjuju ili potpuno neutraliziraju moguće faktore nastanka oboljenja, a obuhvaćaju:

  • Termičku obradu klaoničkih otpadaka koji predstavljaju potencijalni izvor zaraze za životinje i glodavce koji ih konzumiraju;
  • Sustavnu deratizaciju;
  • Propisno neškodljivo uklanjanje leševa;
  • Informiranje proizvođača, potrošača i lovaca o opasnostima trihineloze

Pestrid – ovlašteni distributer VectorFog™ proizvoda i opreme

VectorFog™ proizvodi i distribuira jednu od najsuvremenijih oprema za hladno i toplo zamagljivanje.
Svi VectorFog™ proizvodi certificirani su brojnim standardima uključujući: CE, ISO 9001 i ISO 14001 i primjer su sveobuhvatne kontrole kvalitete proizvodnje.
Svi VectorFog™ proizvodi do sada su globalno dosegnuli veliki broj kupaca na svim kontinentima.

» PROČITAJ VIŠE...

Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?

BEZ VODE NEMA KOMARACA
Ispraznite vodu iz svih predmeta (burad, kante, limenke, auto-gume, čamce, kade, igračke, staklenke i sl.) i spriječite daljnje nakupljanje okretanjem naopako ili odlaganjem predmeta da se izbjegne nakupljanje kišnice.
Vodu za zalijevanje vrtova trebate redovito mijenjati – voda ne smije stajati duže od 5 dana.

» PROČITAJ VIŠE...

Projekt trajnog informiranja i educiranja pučanstva – uklanjanje svih potencijalnih žarišta koji pogoduju razvoju ličinki komaraca

Tvrtka Pestrid d.o.o, Grad Osijek i Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, provode projekt trajnog informiranja i educiranja pučanstva (putem edukativnih plakata Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?) te ukazuju na uklanjanje svih potencijalnih žarišta koji pogoduju razvoju ličinki komaraca.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet