Trihineloza i zna─Źaj sustavne deratizacije u njenom suzbijanju

Trihineloza je kozmopolitska tkivna parasitoza sisavaca – ─Źovjeka i ┼żivotinja. U mnogim dijelovima svijeta trihineloza predstavlja veliki javnozdravstveni problem.

Sezonsko izbijanje sporadi─Źnih epidemija trihineloze opisano je me─Ĺu seoskim pu─Źanstvom u doba kolinja u mnogim dr┼żavama Europe, Sjevernoj Americi i Aziji.

U prirodi se trihineloza odr┼żava prijenosom sa svinje na svinju, ┼ítakora na svinju, ┼ítakora na ┼ítakora te me─Ĺu divljim meso┼żderima i sve┼żderima (silvati─Źka trihineloza).

Za ─Źovjeka najzna─Źajniji put prijenosa je sa ┼ítakora na svinju te sa svinje na ─Źovjeka.

─îovjek se zarazi jedenjem zara┼żenog nedovoljno termi─Źki obra─Ĺenog mesa naj─Źe┼í─çe doma─çih svinja u kojem se nalaze u─Źahurene li─Źinke, ÔÇ×oneÔÇť se pod utjecajem probavnih sokova osloba─Ĺaju iz ─Źahure te u me─Ĺu epitelu tankog crijeva brzo rastu, dozrijevaju i razmno┼żavaju se.

Oplo─Ĺena ┼żenka T. spiralis producira oko 1000 li─Źinki koje limfnim putem prelaze u krvotok.

Za potpuni razvoj li─Źinke trihinele trebaju popre─Źno prugaste mi┼íi─çe koji su najaktivniji tijekom ┼żivota, dobro opskrbljeni kisikom i siroma┼ínih glikogenom (dijafragma, jezik, interkostalni mi┼íi─çi, me─Ĺurebreni mi┼íi─çi, mi┼íi─çi oka, grla, vrata i ┼żiv─Źani mi┼íi─çi). Na svom putu, tijekom prodora u krvotok, sa sobom nose bakterije crijevne flore ┼íto u te┼íkim slu─Źajevima mo┼że imati smrtni ishod.

Klini─Źka slika trihineloze ovisi o broju parasita i o fazi razvoja ove nematode u tijelu ─Źovjeka.

Crijevnu fazu karakterizira mu─Źnina, proljev, bol u trbuhu i znojenje.

Tkivni stadij karakteriziran je s ─Źetiri glavna simptoma: povi┼íenom temperaturom; otokom lica i vje─Ĺa; bolovima u mi┼íi─çima te visokom razinom eozina u diferencijalnoj krvnoj slici. U te┼żim slu─Źajevima ovaj stadij mo┼że imati i smrtni ishod.

Izme─Ĺu ostalog na trihinelozu treba posumnjati kada postoje:

  • anamnesti─Źki podaci o konzumiranju sirovog, su┼íenog i dimljenog mesa ili termi─Źki nedovoljno obra─Ĺenog mesa, uglavnom svinjskog mesa i njegovih prera─Ĺevina (kobasice, salame i dr.);
  • trihinoskopskom metodom dokazane su li─Źinke T. spiralis u sumnjivom mesu ili su li─Źinke na─Ĺene nakon umjetne digestije sumnjivog mesa.

Mjere i metode zaštite od trihineloze

Dvije za sada najzna─Źajnije mjere u iskorjenjivanju ovog problema bile bi:

  • sustavna deratizacija, s ciljem smanjenja broja ┼ítakora i
  • obvezatan pregled i ne┼íkodljivo uklanjanje zara┼żenog mesa.

Najbolja za┼ítita ljudi i ┼żivotinja le┼żi u preventivi koja za cilj ima sprje─Źavanje zaraze ┼żivotinja provo─Ĺenjem postupaka koji umanjuju ili potpuno neutraliziraju mogu─çe faktore nastanka oboljenja, a obuhva─çaju:

  • Termi─Źku obradu klaoni─Źkih otpadaka koji predstavljaju potencijalni izvor zaraze za ┼żivotinje i glodavce koji ih konzumiraju;
  • Sustavnu deratizaciju;
  • Propisno ne┼íkodljivo uklanjanje le┼íeva;
  • Informiranje proizvo─Ĺa─Źa, potro┼ía─Źa i lovaca o opasnostima trihineloze

Elektroni─Źki sustav pra─çenja i kontrole postavljenih lovki

Kako bi korisnicima na┼íih usluga pru┼żili jo┼í kvalitetniju uslugu implementirali smo elektroni─Źki sustav pra─çenja i kontrole postavljenih lovki POS ure─Ĺajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O ─Źemu je rije─Ź?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS ure─Ĺajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri

» PROČITAJ VIŠE...

┼Żohari-nametljivci kojih se te┼íko rije┼íiti

┼Żohari su pravi mali nametljivci kojih se teško riješiti kad nam se jednom usele u stanove i ku─çe…
┼Żohare u naše domove naj─Źeš─çe donesemo sa sobom pri selidbi prijenosom oplo─Ĺene ┼żenke kao i raznom robom iz trgovine posebice kartonskom ambala┼żom, knjigama, odje─çom iz praonice rublja, putem ventilacijskih cijevi, kanalizacijom unutar zgrade….

» PROČITAJ VIŠE...

Ostvarite 10% popusta na odabrane VectorFog ure─Ĺaje

Razmi┼íljate o kupovini ure─Ĺaja za tretiranje komaraca?
Posjetite na┼íu Facebook stranicu lajkajte i ┼íerajte post sa odabranim ure─Ĺajima te ostvarite 10% popusta na iste.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet