Prije nego insekticidi budu aplicirani u okoliš, monitoring odraslih komaraca mora zabilježiti porast populacije komaraca iznad granice tolerancije koja je propisana za svaki program kontrole posebno. Metoda mjerenja brojnosti odraslih komaraca pomoću aspiratora u vrijeme njihove najveće aktivnosti – u sumrak, prikazuje broj komaraca koji u zadanom vremenu – 15 minuta, slete na čovjeka. Rezultati mjerenja ovise o dijelu dana (svitanje, dan, sumrak) u kojem se mjeri aktivnost komaraca, trajanju eksperimenta (1 min ili više), veličini dijela tijela čovjeka izloženog komarcima, broju postaja na kojima se istraživanje provodi, broju ljudi koji sudjeluju u istraživanju, “atraktivnosti” tih ljudi prema komarcima i naravno blizini legla, tj. prisutnost odraslih komaraca.
Zbog toga je u Programima kontrole komaraca prijeko potrebno definirati razinu tolerancije na komarce koju lokalno stanovništvo može podnijeti. Taj broj treba predstavljati spoj rezultata subjektivnih procjena osjetljivosti na komarce (dobivenih anketom) i objektivnih rezultata (dobivenih mjerenjem). Navedenom je metodom potvrđena pretpostavka kako “koncentracija” komaraca u Osijeku ponekad može premašiti brojku od 1000 jedinki u 15 minuta.
Određeni prag tolerancije na ubode komaraca iznosi 15 uboda u 15 minuta. Vrijednost iznad tog broja signal su za adulticidno tretiranje, kao i procjenu ekonomske vrijednosti mjera suzbijanja komaraca.
Izvor teksta: Odijel za Bioogiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Na području Osječko-baranjske županije monitoring komaraca vrši Odjel za Biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na čijim stranicama možete pratiti brojnost komaraca u Osijeku mjerenih na 19 različitih postaja.
Zašto je čišćenje kuhinjskih napa važno?
Kuhinjske nape imaju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i higijene u profesionalnim kuhinjama. Međutim, zbog stalnog izlaganja masnoćama, pari i česticama iz zraka, njihovo redovito čišćenje postaje neophodno iz više razloga:
1.
» PROČITAJ VIŠE...Kako bi korisnicima naših usluga pružili još kvalitetniju uslugu implementirali smo elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki POS uređajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O čemu je riječ?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS uređajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri
Ispitivanje mikrobiološke čistoće radnog okoliša i ruku nova je usluga u našoj ponudi kojom upotpunjujemo usluge HACCP sustav.
» PROČITAJ VIŠE...