Glodavci – specifi─Źnosti preventivnih i korektivnih mjera

Preventivne mjere

podrazumijevaju tehni─Źke i higijenske mjere kojima se stvaraju nepovoljni uvjeti za opstanak glodavaca. U praksi se ove mjere provode pod nazivom RAT-PROOF-SISTEM, a one su:

Gra─Ĺevinske mjere sve one mjere koje se poduzimaju s ciljem sprje─Źavanja ulaska, zadr┼żavanja, hranjenja i razmno┼żavanja glodavaca i u njih ubrajamo

primjereno zatvaranje svih ulaznih otvora dovodnih i odvodnih instalacija (prolaz dovoljan za prolaz glodavaca je 6 mm za ku─çnog miša te 12 mm za štakora)

pravilno izvo─Ĺenje i ugradnja vrata s metalnim obrubom

ugradnja zaštitnih mre┼ża na prozore, odzra─Źenja i ostale otvore

ugradnja ispravnih sifona i prepreka u kanalizacijskom sustavu, itd

Uklanjanje otpadaka – kako ih glodavci ne bi mogli koristiti za hranu. Ove mjere imaju veliku ulogu u organiziranom suzbijanju, jer smanjuju mogu─çnost izbora hrane, a time i izlo┼żene zatrovane meke prihvatljivim i obratno.

Re┼żim proizvodnje i skladištenja sirovina i gotovih proizvoda

po mogu─çnosti unos robe organizirati bez kartonske ambala┼że

po mogu─çnosti osigurati prostor za karantenu pristigle robe te istu detaljno pregledati, barem za one proizvo─Ĺa─Źe koji ne posjeduju dokumentaciju o izvršenim mjerama nadzora nad štetnicima

zahtijevati dokumentaciju dobavlja─Źa roba o mjerama nadzora nad štetnicima

uskladištene sirovine i proizvode primjereno slo┼żiti kako bi bio mogu─ç vizualni nadzor

Korektivne mjere

podrazumijevaju sve postupke koji se poduzimaju kada je i unato─Ź svim poduzetim preventivnim mjerama ipak došlo do pojave štetnih glodavaca.

Prema na─Źinu izvo─Ĺenja razlikujemo: mehani─Źke i kemijske metode suzbijanja glodavaca

Mehani─Źke metode rijetko daju dobre rezultate , ali imaju prednost pred ostalim metodama posebno u pojedina─Źnom suzbijanju – zbog ─Źinjenice da su bezopasne za ljude i okoliš. Ovdje ubrajamo klopke za hvatanje, ljepljive podloge, zvuk i zvu─Źne naprave.

Kemijske metode podrazumijevaju uporabu rodenticida a najrašireniji u suzbijanju glodavaca jesu koagulanti. Sva kemijska sredstva koja se koriste u ovu svrhu moraju imati dozvolu za promet i uporabu u RH.

Kod izvo─Ĺenja korektivnih mjera mora se:

Izraditi to─Źan plan objekta te ozna─Źiti mjesta i raspored izlaganja meka odnosno na─Źiniti Plan korekcijskih mjera.

Meke postaviti isklju─Źivo u deratizacijske kutije !

Dekontaminacija ili uklanjanje mamaka izvodi se svaka 3 mjeseca prilikom redovite tromjese─Źne kontrole odnosno kada su meke uništene zbog prašine, vlage ili mehani─Źkih ošte─Źenja.

Izvor: Zbornik predavanja
– DDD radionica, Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu, 2004.

Pestrid – ovla┼íteni distributer VectorFogÔäó proizvoda i opreme

VectorFogÔäó proizvodi i distribuira jednu od najsuvremenijih oprema za hladno i toplo zamagljivanje.
Svi VectorFogÔäó proizvodi certificirani su brojnim standardima uklju─Źuju─çi: CE, ISO 9001 i ISO 14001 i primjer su sveobuhvatne kontrole kvalitete proizvodnje.
Svi VectorFogÔäó proizvodi do sada su globalno dosegnuli veliki broj kupaca na svim kontinentima.

» PROČITAJ VIŠE...

Projekt trajnog informiranja i educiranja pu─Źanstva – uklanjanje svih potencijalnih ┼żari┼íta koji pogoduju razvoju li─Źinki komaraca

Tvrtka Pestrid d.o.o, Grad Osijek i Odjel za biologiju Sveu─Źili┼íta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, provode projekt trajnog informiranja i educiranja pu─Źanstva (putem edukativnih plakata ┼áto napraviti kako bi komaraca u Va┼íem dvori┼ítu bilo manje?) te ukazuju na uklanjanje svih potencijalnih ┼żari┼íta koji pogoduju razvoju li─Źinki komaraca.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet