HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadrži mikrobiološke, kemijske i fizičke opasnosti i koja neće prouzročiti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom.
Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda već uništavanjem mikroorganizama te suzbijanjem štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca.
Ovo se postiže kombinacijom preventivnih i kurativnih mjera s konačnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uklanjanja prisustva mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca.
Tvrtka koja provodi DDD mjere mora imati kadar koji razumije načela HACCPa i zna primijeniti DDD mjere na način da umanji rizik za krajnjeg konzumenta.
Suvremeni postupci dezinsekcije i deratizacije trebaju biti sinergija među partnerima (naručitelj – izvoditelj) sa zajedničkim ciljem suzbijanja pojavnosti štete u obliku infestacije štetnim organizmima.
U tom cilju korisnik DDD mjera, u okvirima svojih mogućnosti, obavezan je objekt u kojem se provode DDD mjere građevinski urediti i opremiti na način koji onemogućuje ulazak i zadržavanje štetnika u prostoru i to: provedbom higijene površina i prostora, sanitacije površina i prostora, otklanjanje uvjeta za rast i razmnožavanje mikroorganizama te otklanjanje izvora hrane i zaklona koji pogoduju razmnožavanju štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca, kao i provedbom potrebnih građevinsko – tehničkih zahvata kojima će se stvoriti nepovoljni uvjeti za njihovo ulaženje, zadržavanje i razmnožavanje u prostorima ustanove.
Kako bi uspješno provodio DDD mjere prema HACCP načelima ovlašteni izvoditelj mora:
Imati potrebno iskustvo i potrebno znanje o štetnicima, sredstvima za uništavanje, uređajima i strojevima za primjenu i tehnikama primjene,
Imati znanje o pesticidima,
Poznavati tehnološke proces u objektu u kom se mjere provode,
Prepoznati higijensko-građevinsko-tehnološne nedostatke u objektu s hranom te znati dati kvalitetne savjete u cilju ispravljana istih,
Na temelju zatečenog stanja mora znati odabrati mjere, sredstva, načine te dinamiku provedbe DDD mjera,
Poznavati važeće zakonske propise, te se trajno educirati,
Mora poznavati HACCP plan i toga se pridržavati kod provedbe DDD mjera,
Napraviti kvalitetan Plan provedbe općih DDD mjera.
Biocidni pripravci koje izvoditelj koristi radi provedbe DDD mjera u objektima s hranom moraju biti registrirani i dopušteni za primjenu u RH te posjedovati Rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Izvor: Zbornik predavanja – DDD trajna edukacija, 2010.
Zašto je čišćenje kuhinjskih napa važno?
Kuhinjske nape imaju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i higijene u profesionalnim kuhinjama. Međutim, zbog stalnog izlaganja masnoćama, pari i česticama iz zraka, njihovo redovito čišćenje postaje neophodno iz više razloga:
1.
» PROČITAJ VIŠE...Razmišljate o kupovini uređaja za tretiranje komaraca?
Posjetite našu Facebook stranicu lajkajte i šerajte post sa odabranim uređajima te ostvarite 10% popusta na iste.
Ambrozija je jednogodišnja korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka. Jedna biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji i više od 30 godina te izdržati smrzavanje. U Hrvatskoj je najrasprostranjenija u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i primorsko-goranskom području. Pelud ambrozije za vjetrovitog vremena rasprostire se i do 600 kilometara.
» PROČITAJ VIŠE...