Daljinska detekcija i mapiranje ambrozije

Ambrozija je jednogodi┼ínja korovna, vrlo invazivna, uvezena biljka. Jedna biljka proizvede vi┼íe od 60.000 sjemenki koje mogu pre┼żivjeti u zemlji i vi┼íe od 30 godina te izdr┼żati smrzavanje. U Hrvatskoj je najrasprostranjenija u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i primorsko-goranskom podru─Źju. Pelud ambrozije za vjetrovitog vremena rasprostire se i do 600 kilometara.

Na podru─Źju Slavonije i Baranje ambrozija ni─Źe polovicom travnja.
Naj─Źe┼í─çe raste na zapu┼ítenim poljoprivrednim i gra─Ĺevinskim zemlji┼ítima, na poljima kukuruza, soje, suncokreta te uz putove i ┼żeljezni─Źke pruge.

Ambrozija proizvodi velike koli─Źine peludi (8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati), koji je ujedno i jedan od najja─Źih prirodnih alergena.

Daljinska detekcija i mapiranje ambrozije

Daljinska detekcija izvodi se razli─Źitim vrstama kamera, specijaliziranim filterima i drugom sofisticiranom opremom iz aviona, helikoptera i dronova, uz primjenu najnovijih znanja te specijaliziranih ra─Źunalnih programa, me─Ĺu kojima su i programi Europske svemirske agencije – ESA, ┼íto omogu─çuje u─Źinkovitiju postprodukciju i veliku preciznost u mapiranju.

Sustav daljinske detekcije ambrozije iz snimaka visoke rezolucije
na─Źinjenih avionima, helikopterima i dronovima, nastao je na tragu istra┼żivanja i iskustava stru─Źnjaka u Kanadi, Francuskoj i Ma─Ĺarskoj, a u jugoisto─Źnoj Europi prvi su ga razvili i primijenili stru─Źnjaci novosadske ÔÇťCiklonizacijeÔÇŁ.

  • Cilj daljinske detekcije prostorne raspodjele ambrozije je unapre─Ĺenje postoje─çeg na─Źina mapiranja ambrozije
  • Mapiranje zara┼żenosti poljoprivrednih povr┼íina ambrozijom (daljinskom detekcijom mo┼żemo vidjeti zara┼żenost cijele povr┼íine, a ne samo njen dio pored puta)
  • Daljinska detekcija divljih odlagali┼íta, gra─Ĺevinskih i neobradivih povr┼íina kao mogu─çih lokacija zara┼żenosti ambrozijom
  • Dovijanje georeferencirane snimke visoke rezolucije
  • Obilje┼żavanje zara┼żenih lokacija na snimci visoke rezolucije koja prikazuje trenuta─Źno stanje na terenu. Sve se lokacije obilje┼żavaju u vektorskom .shp formatu
  • Planiranje monitoringa ambrozije za sljede─çu godinu na temelju snimaka i obilje┼żenih lokacija iz prethodne godine, uzimaju─çi u obzir da se sjeme ambrozije zadr┼żava u zemlji┼ítu preko 30 godina
  • Kontrola poko┼íenih povr┼íina NGB (NIR, Green, Blue) kamerom, i usporedbom snimaka prije i poslije tretmana
  • Terenski rad se provodi na temelju prethodno definiranih lokacija s dobivenih snimki

Detaljnije o metodi daljinske detekcije prostorne raspodjele ambrozije saznajte u prilo┼żenoj B R O ┼á U R I.

Elektroni─Źki sustav pra─çenja i kontrole postavljenih lovki

Kako bi korisnicima na┼íih usluga pru┼żili jo┼í kvalitetniju uslugu implementirali smo elektroni─Źki sustav pra─çenja i kontrole postavljenih lovki POS ure─Ĺajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O ─Źemu je rije─Ź?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS ure─Ĺajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri

» PROČITAJ VIŠE...

Ostvarite 10% popusta na odabrane VectorFog ure─Ĺaje

Razmi┼íljate o kupovini ure─Ĺaja za tretiranje komaraca?
Posjetite na┼íu Facebook stranicu lajkajte i ┼íerajte post sa odabranim ure─Ĺajima te ostvarite 10% popusta na iste.

» PROČITAJ VIŠE...

GOLUBOVI ÔÇô ─Źi┼í─çenje i dezinfekcija potkrovlja (tavana i tornjeva)

Stari prljavi i neuredni tavani koji kako koko┼íinjac pru┼żaju uto─Źi┼íte stotinama golubova mogu vrlo lako postati ─Źisti, uredni, miri┼íljavi i spremni za korisniju prenamjenu.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet