Trihineloza je kozmopolitska tkivna parasitoza sisavaca – čovjeka i životinja. U mnogim dijelovima svijeta trihineloza predstavlja veliki javnozdravstveni problem.
Sezonsko izbijanje sporadičnih epidemija trihineloze opisano je među seoskim pučanstvom u doba kolinja u mnogim državama Europe, Sjevernoj Americi i Aziji.
U prirodi se trihineloza održava prijenosom sa svinje na svinju, štakora na svinju, štakora na štakora te među divljim mesožderima i svežderima (silvatička trihineloza).
Za čovjeka najznačajniji put prijenosa je sa štakora na svinju te sa svinje na čovjeka.
Čovjek se zarazi jedenjem zaraženog nedovoljno termički obrađenog mesa najčešće domaćih svinja u kojem se nalaze učahurene ličinke, „one“ se pod utjecajem probavnih sokova oslobađaju iz čahure te u među epitelu tankog crijeva brzo rastu, dozrijevaju i razmnožavaju se.
Oplođena ženka T. spiralis producira oko 1000 ličinki koje limfnim putem prelaze u krvotok.
Za potpuni razvoj ličinke trihinele trebaju poprečno prugaste mišiće koji su najaktivniji tijekom života, dobro opskrbljeni kisikom i siromašnih glikogenom (dijafragma, jezik, interkostalni mišići, međurebreni mišići, mišići oka, grla, vrata i živčani mišići). Na svom putu, tijekom prodora u krvotok, sa sobom nose bakterije crijevne flore što u teškim slučajevima može imati smrtni ishod.
Klinička slika trihineloze ovisi o broju parasita i o fazi razvoja ove nematode u tijelu čovjeka.
Crijevnu fazu karakterizira mučnina, proljev, bol u trbuhu i znojenje.
Tkivni stadij karakteriziran je s četiri glavna simptoma: povišenom temperaturom; otokom lica i vjeđa; bolovima u mišićima te visokom razinom eozina u diferencijalnoj krvnoj slici. U težim slučajevima ovaj stadij može imati i smrtni ishod.
Između ostalog na trihinelozu treba posumnjati kada postoje:
Dvije za sada najznačajnije mjere u iskorjenjivanju ovog problema bile bi:
Najbolja zaštita ljudi i životinja leži u preventivi koja za cilj ima sprječavanje zaraze životinja provođenjem postupaka koji umanjuju ili potpuno neutraliziraju moguće faktore nastanka oboljenja, a obuhvaćaju:
Zašto je čišćenje kuhinjskih napa važno?
Kuhinjske nape imaju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti i higijene u profesionalnim kuhinjama. Međutim, zbog stalnog izlaganja masnoćama, pari i česticama iz zraka, njihovo redovito čišćenje postaje neophodno iz više razloga:
1.
» PROČITAJ VIŠE...Tvrtka Pestrid d.o.o, Grad Osijek i Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, provode projekt trajnog informiranja i educiranja pučanstva (putem edukativnih plakata Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?) te ukazuju na uklanjanje svih potencijalnih žarišta koji pogoduju razvoju ličinki komaraca.
» PROČITAJ VIŠE...Kako bi korisnicima naših usluga pružili još kvalitetniju uslugu implementirali smo elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki POS uređajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O čemu je riječ?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS uređajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri