Insekti u drvu

Za brojne insekte drvo je izvor hrane i mjesto koje će odabrati za svoj razvojni ciklus i stanište.

Neki od njih mogu odabrat i nastaniti se u drvenim površinama i namještaju naših domova. Kad se to dogodi odrasli insekti prvo će na drvenoj površini položiti svoja jajašca iz kojih će se razviti ličinke – a upravo one učinit će najveću štetu.

Zašto? Kako bi se hranile hranjivim sastojcima iz drveta ličinke buše „rovove“, obično ispunjene crvotočinom i izmetom, oštećujući drvo na način da smanjuju njegovu čvrstoću i tvrdoću.

Ličinke se u drvu mogu zadržati različito dugo ovisno o porodici insekata kojoj pripadaju. Odrastajući one će se sve više približavati površini te na koncu progristi svoj put izvan drva. No to nije kraj vašim mukama jer – kako bi nastavile životni ciklus – u drvu su već ostave nova jajašca.

Kod nas najviše štete na drvenim građevinama, građevinskom drvu, drvenim podnim oblogama, stubištima, drvenim nosivim konstrukcijama i namještaju izazivaju ličinke insekata iz obitelji strizibuba (Cerabycidae), kuckara oklopljenih glava (Anobidae) i parketara (Lyctidae).

Kako bi spriječili nastanjenje ovih insekata i propadanje drvene građe i namještaja najbolje je preventivno djelovati na zdravo drvo premazima koji sadrže insekticide.

Što možemo učiniti kad ustanovimo infestaciju?

Samo uništavanje dugotrajan je i skup postupak.

Zaraženo drvo obrađujemo raznim kemijskim sredstvima i to na način da insekticid ubrizgavamo u izletne otvore insekata ili u rupice koje sami bušimo.

Na tržištu se može pronaći više sredstava za zaštitu drva i uništavanje insekata koje možete primijeniti sami. Prije uporabe preporučujemo da pažljivo pročitate i pridržavate se uputa o uporabi – većina insekticida štetna je i otrovna za čovjeka.

Efikasnija metoda je zaplinjavanje (fumigacija) koju ipak morate prepustite stručnim i za ovaj posao osposobljenim izvođačima.

Bez vode nema komaraca!!!

Dolaskom toplijih dana komarci postaju veliki problem u gradovima i općinama. Komarci koji su u ožujku i travnju bezazlene ličinke, u svibnju i lipnju postaju nesnosne krvopije koje prenose zarazne bolesti.

» PROČITAJ VIŠE...

Kako se riješiti buha u kući

Izvor svih buha u stambenom prostoru "ležišta" su kućnih ljubimaca (pasa, mačaka pa čak i ptica) koje ih donose ih izvana, a pogotovo ljeti kad se buhe množe. Razlog tomu je što se buhe sele s domaćina na mjesto gdje ljubimci borave, ali i na sagove te tapecirani namještaj i krevete.

» PROČITAJ VIŠE...

Elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki

Kako bi korisnicima naših usluga pružili još kvalitetniju uslugu implementirali smo elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki POS uređajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O čemu je riječ?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS uređajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet