Veza izme─Ĺu HACCP standarda i DDD mjera

HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadr┼żi mikrobiološke, kemijske i fizi─Źke opasnosti i koja ne─çe prouzro─Źiti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom.

Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda ve─ç uništavanjem mikroorganizama te suzbijanjem štetnih ─Źlankono┼żaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca.

Ovo se posti┼że kombinacijom preventivnih i kurativnih mjera s kona─Źnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmno┼żavanja ili potpunog uklanjanja prisustva mikroorganizama, štetnih ─Źlankono┼żaca i štetnih glodavaca.

Tvrtka koja provodi DDD mjere mora imati kadar koji razumije na─Źela HACCPa i zna primijeniti DDD mjere na na─Źin da umanji rizik za krajnjeg konzumenta.

Suvremeni postupci dezinsekcije i deratizacije trebaju biti sinergija me─Ĺu partnerima (naru─Źitelj – izvoditelj) sa zajedni─Źkim ciljem suzbijanja pojavnosti štete u obliku infestacije štetnim organizmima.

U tom cilju korisnik DDD mjera, u okvirima svojih mogu─çnosti, obavezan je objekt u kojem se provode DDD mjere gra─Ĺevinski urediti i opremiti na na─Źin koji onemogu─çuje ulazak i zadr┼żavanje štetnika u prostoru i to: provedbom higijene površina i prostora, sanitacije površina i prostora, otklanjanje uvjeta za rast i razmno┼żavanje mikroorganizama te otklanjanje izvora hrane i zaklona koji pogoduju razmno┼żavanju štetnih ─Źlankono┼żaca i štetnih glodavaca, kao i provedbom potrebnih gra─Ĺevinsko – tehni─Źkih zahvata kojima ─çe se stvoriti nepovoljni uvjeti za njihovo ula┼żenje, zadr┼żavanje i razmno┼żavanje u prostorima ustanove.

Kako bi uspješno provodio DDD mjere prema HACCP na─Źelima ovlašteni izvoditelj mora:

Imati potrebno iskustvo i potrebno znanje o štetnicima, sredstvima za uništavanje, ure─Ĺajima i strojevima za primjenu i tehnikama primjene,

Imati znanje o pesticidima,

Poznavati tehnološke proces u objektu u kom se mjere provode,

Prepoznati higijensko-gra─Ĺevinsko-tehnološne nedostatke u objektu s hranom te znati dati kvalitetne savjete u cilju ispravljana istih,

Na temelju zate─Źenog stanja mora znati odabrati mjere, sredstva, na─Źine te dinamiku provedbe DDD mjera,

Poznavati va┼że─çe zakonske propise, te se trajno educirati,

Mora poznavati HACCP plan i toga se pridr┼żavati kod provedbe DDD mjera,

Napraviti kvalitetan Plan provedbe op─çih DDD mjera.

Biocidni pripravci koje izvoditelj koristi radi provedbe DDD mjera u objektima s hranom moraju biti registrirani i dopušteni za primjenu u RH te posjedovati Rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Izvor: Zbornik predavanja – DDD trajna edukacija, 2010.

Osje─Źki jesenjski sajam

Tvrtka Pestrid predstavila je svoje usluge i proizvode na Osje─Źkom jesenskom sajmu.
Iz palete usluga izdvojili bi uslugu uvo─Ĺenja i kontrole HACCP sustava u sve objekte koji se bave proizvodnjom, preradom i prodajom hrane (farme, proizvodni pogoni, mljekare, obiteljska gospodarstva, trgovine, restorani, i drugi objekti).

» PROČITAJ VIŠE...

Insekti u drvu

Za brojne insekte drvo je izvor hrane i mjesto koje ─çe odabrati za svoj razvojni ciklus i stanište.
Neki od njih mogu odabrat i nastaniti se u drvenim površinama i namještaju naših domova.

» PROČITAJ VIŠE...

Mo┼że li se ─Źovjek suprotstaviti mravu?

Mravi dolaze u razli─Źitim oblicima i veli─Źinama ali kad vam se pojave u domu zapravo vas najmanje zanima o kojem se tipu mrava radi. Mravi su problem mnogima pa se ljudi domi┼íljavaju razli─Źitim na─Źinima kako ih se riješiti i vratiti ih u prirodu kamo pripadaju.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet
Pestrid d.o.o.