_ Uvo─Ĺenj i kontrola HACCP sustava _

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Mo┼żemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kriti─Źnih kontrolnih to─Źaka koji obuhva─ça cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem ÔÇôosiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim ─Źinjenicama. Najjednostavnije se mo┼że re─çi da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo ne┼íkodljivost hrane.
Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Kome je HACCP obvezan?

Od 1. sije─Źnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81/13, 14/14, 30/15
).

U praksi, to zna─Źi da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obra─Ĺuje, priprema, transportira, prodaje ili poslu┼żuje hrana definiraju potencijalno rizi─Źne situacije te se dalje odre─Ĺuju na─Źini kontrole u smislu dobre proizvo─Ĺa─Źke i higijenske prakse tako da se, u kona─Źnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.

To zna─Źi da je uvo─Ĺenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao ┼íto su:

Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroiÔÇŽ)

Slasti─Źarnice i pekarnice

Mesnice

Trgovine prehrane

Objekti dru┼ítvene prehrane (menze, domovi, dje─Źji vrti─çi, ┼íkoleÔÇŽ)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane ÔÇô ÔÇ×od polja do stolaÔÇť – da se dr┼że ovih na─Źela.

Provjera znanja kandidata za radno mjesto

Popis literature iz koje će se izvršiti provjera znanja kandidata za radno mjesto
RADNIK/RADNICA NA DDD POSLOVIMA:

1. Zakon o za┼ítiti pu─Źanstva od zaraznih bolesti (┬╗Narodne novine┬ź br.79/07., 113/08.,43/09.)
2.

» PROČITAJ VIŠE...

Što moramo znati o muhama?

Sve vrste muha dobri su leta─Źi, izrazito su mobilne a vole se zadr┼żavati u blizini mjesta gdje su povoljni uvjeti za odlaganje jajašaca (organski materijal u raspadu – kuhinjski otpaci, sme─çe, gnojnice…).
Muhe se hrane i zadr┼żavaju na razli─Źitim organskim materijalima u raspadanju i na izmetu.

» PROČITAJ VIŠE...

┼Żohari-nametljivci kojih se te┼íko rije┼íiti

┼Żohari su pravi mali nametljivci kojih se teško riješiti kad nam se jednom usele u stanove i ku─çe…
┼Żohare u naše domove naj─Źeš─çe donesemo sa sobom pri selidbi prijenosom oplo─Ĺene ┼żenke kao i raznom robom iz trgovine posebice kartonskom ambala┼żom, knjigama, odje─çom iz praonice rublja, putem ventilacijskih cijevi, kanalizacijom unutar zgrade….

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet
Pestrid d.o.o.