_ Uvođenj i kontrola HACCP sustava _

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem –osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim činjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neškodljivost hrane.
Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Kome je HACCP obvezan?

Od 1. siječnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81/13, 14/14, 30/15
).

U praksi, to znači da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obrađuje, priprema, transportira, prodaje ili poslužuje hrana definiraju potencijalno rizične situacije te se dalje određuju načini kontrole u smislu dobre proizvođačke i higijenske prakse tako da se, u konačnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.

To znači da je uvođenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao što su:

Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi…)

Slastičarnice i pekarnice

Mesnice

Trgovine prehrane

Objekti društvene prehrane (menze, domovi, dječji vrtići, škole…)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane – „od polja do stola“ – da se drže ovih načela.

Usluge uzimanja briseva pribora i ruku na mikrobiološku analizu

Ispitivanje mikrobiološke čistoće radnog okoliša i ruku nova je usluga u našoj ponudi kojom upotpunjujemo usluge HACCP sustav.

» PROČITAJ VIŠE...

Što napraviti kako bi komaraca u Vašem dvorištu bilo manje?

BEZ VODE NEMA KOMARACA
Ispraznite vodu iz svih predmeta (burad, kante, limenke, auto-gume, čamce, kade, igračke, staklenke i sl.) i spriječite daljnje nakupljanje okretanjem naopako ili odlaganjem predmeta da se izbjegne nakupljanje kišnice.
Vodu za zalijevanje vrtova trebate redovito mijenjati – voda ne smije stajati duže od 5 dana.

» PROČITAJ VIŠE...

Elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki

Kako bi korisnicima naših usluga pružili još kvalitetniju uslugu implementirali smo elektronički sustav praćenja i kontrole postavljenih lovki POS uređajem bilo da se radi o feromonskim, ljepljivim ili rodenticidnim lovkama!
O čemu je riječ?
Na svaku postavljenu lovku unesen je bar-kod koji u kombinaciji sa POS uređajem pri monitoringu prikazuje: korisnika; lokaciju u objektu (podrum, pri

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet