_ Uvođenj i kontrola HACCP sustava _

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritiÄnih kontrolnih toÄaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem –osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim Äinjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neÅ¡kodljivost hrane.
Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Kome je HACCP obvezan?

Od 1. sijeÄnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81/13, 14/14, 30/15
).

U praksi, to znaÄi da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obraÄ‘uje, priprema, transportira, prodaje ili poslužuje hrana definiraju potencijalno riziÄne situacije te se dalje odreÄ‘uju naÄini kontrole u smislu dobre proizvoÄ‘aÄke i higijenske prakse tako da se, u konaÄnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.

To znaÄi da je uvoÄ‘enje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao Å¡to su:

Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi…)

SlastiÄarnice i pekarnice

Mesnice

Trgovine prehrane

Objekti druÅ¡tvene prehrane (menze, domovi, djeÄji vrtići, Å¡kole…)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane – „od polja do stola“ – da se drže ovih naÄela.

OsjeÄki jesenjski sajam

Tvrtka Pestrid predstavila je svoje usluge i proizvode na OsjeÄkom jesenskom sajmu.
Iz palete usluga izdvojili bi uslugu uvođenja i kontrole HACCP sustava u sve objekte koji se bave proizvodnjom, preradom i prodajom hrane (farme, proizvodni pogoni, mljekare, obiteljska gospodarstva, trgovine, restorani, i drugi objekti).

» PROČITAJ VIŠE...

Å to moramo znati o muhama?

Sve vrste muha dobri su letaÄi, izrazito su mobilne a vole se zadržavati u blizini mjesta gdje su povoljni uvjeti za odlaganje jajašaca (organski materijal u raspadu – kuhinjski otpaci, smeće, gnojnice…).
Muhe se hrane i zadržavaju na razliÄitim organskim materijalima u raspadanju i na izmetu.

» PROČITAJ VIŠE...

GOLUBOVI – Äišćenje i dezinfekcija potkrovlja (tavana i tornjeva)

Stari prljavi i neuredni tavani koji kako kokoÅ¡injac pružaju utoÄiÅ¡te stotinama golubova mogu vrlo lako postati Äisti, uredni, miriÅ¡ljavi i spremni za korisniju prenamjenu.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet