_ Uvođenj i kontrola HACCP sustava _

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem –osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim činjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neškodljivost hrane.
Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Kome je HACCP obvezan?

Od 1. siječnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81/13, 14/14, 30/15
).

U praksi, to znači da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obrađuje, priprema, transportira, prodaje ili poslužuje hrana definiraju potencijalno rizične situacije te se dalje određuju načini kontrole u smislu dobre proizvođačke i higijenske prakse tako da se, u konačnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.

To znači da je uvođenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao što su:

Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi…)

Slastičarnice i pekarnice

Mesnice

Trgovine prehrane

Objekti društvene prehrane (menze, domovi, dječji vrtići, škole…)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane – „od polja do stola“ – da se drže ovih načela.

GOLUBOVI – čišćenje i dezinfekcija potkrovlja (tavana i tornjeva)

Stari prljavi i neuredni tavani koji kako kokošinjac pružaju utočište stotinama golubova mogu vrlo lako postati čisti, uredni, mirišljavi i spremni za korisniju prenamjenu.

» PROČITAJ VIŠE...

Kako utjecati na smanjenje brojnosti komaraca?

Komarci su široko rasprostranjena skupina insekata, a pogodni uvjeti za njihov razvoj posvuda su oko nas – blizina Kopačkog rita, Drava, Dunav i njihovi pritoci, velike površine odvodnih kanala …
Brojni su uvjeti na koje bez pomoći i intervencije stručnih službi ne možemo utjecali ali ima i onih koje nepažnjom stvaramo sami i pogodujemo brojnosti populacije.

» PROČITAJ VIŠE...

Usluge uzimanja briseva pribora i ruku na mikrobiološku analizu

Ispitivanje mikrobiološke čistoće radnog okoliša i ruku nova je usluga u našoj ponudi kojom upotpunjujemo usluge HACCP sustav.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet
Pestrid d.o.o.