{"id":881,"date":"2013-08-20T11:31:25","date_gmt":"2013-08-20T09:31:25","guid":{"rendered":"http:\/\/www.pestrid.hr\/?p=881"},"modified":"2015-05-07T08:49:27","modified_gmt":"2015-05-07T06:49:27","slug":"uvodenj-i-kontrola-haccp-sustava","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.pestrid.hr\/uvodenj-i-kontrola-haccp-sustava","title":{"rendered":"Uvo\u0111enj i kontrola HACCP sustava"},"content":{"rendered":"

HACCP<\/u> je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Mo\u017eemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kriti\u010dnih kontrolnih to\u010daka koji obuhva\u0107a cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem \u2013osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim \u010dinjenicama. Najjednostavnije se mo\u017ee re\u0107i da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo ne\u0161kodljivost hrane.
\nOvaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmi\u0161ljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala ne\u0161kodljiva hrana za astronaute.<\/p>\n

<\/p>\n

Kome je HACCP obvezan?<\/h2>\n

Od 1. sije\u010dnja 2009. godine svi subjekti koji posluju s prehrambenim proizvodima – bilo proizvodnjom, obradom, pripremom, transportom ili prodajom istih – su zakonski obvezni provoditi HACCP sustav (propisano Zakonom o hrani, NN 81\/13, 14\/14, 30\/15
\n<\/u>). <\/p>\n

U praksi, to zna\u010di da se za svaki radni proces u kojem se proizvodi, obra\u0111uje, priprema, transportira, prodaje ili poslu\u017euje hrana definiraju potencijalno rizi\u010dne situacije te se dalje odre\u0111uju na\u010dini kontrole u smislu dobre proizvo\u0111a\u010dke i higijenske prakse tako da se, u kona\u010dnici, primjenom pravila definiranih HACCP elaboratom osigura zdravstvena ispravnost hrane. To su kontrolne mjere.<\/p>\n

To zna\u010di da je uvo\u0111enje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom<\/u>, kao \u0161to su:<\/p>\n

\n

Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi\u2026)<\/p>\n

Slasti\u010darnice i pekarnice<\/p>\n

Mesnice<\/p>\n

Trgovine prehrane<\/p>\n

Objekti dru\u0161tvene prehrane (menze, domovi, dje\u010dji vrti\u0107i, \u0161kole\u2026)<\/p>\n<\/blockquote>\n

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane \u2013 \u201eod polja do stola\u201c – da se dr\u017ee ovih na\u010dela.<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

HACCP je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Mo\u017eemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kriti\u010dnih kontrolnih to\u010daka koji obuhva\u0107a cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem \u2013osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim \u010dinjenicama. Najjednostavnije se mo\u017ee re\u0107i da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim […]<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":1220,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":"","jetpack_publicize_message":"","jetpack_publicize_feature_enabled":true,"jetpack_social_post_already_shared":true,"jetpack_social_options":{"image_generator_settings":{"template":"highway","enabled":false}}},"categories":[53],"tags":[],"jetpack_publicize_connections":[],"jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-content\/uploads\/2013\/08\/pestrid-haccp1.jpg","jetpack_shortlink":"https:\/\/wp.me\/p1luT7-ed","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/881"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=881"}],"version-history":[{"count":13,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/881\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1832,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/881\/revisions\/1832"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1220"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=881"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=881"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=881"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}