{"id":383,"date":"2011-02-22T08:10:08","date_gmt":"2011-02-22T07:10:08","guid":{"rendered":"http:\/\/www.pestrid.hr\/?p=383"},"modified":"2013-08-22T10:44:42","modified_gmt":"2013-08-22T08:44:42","slug":"haccp-standard-i-ddd-mjere","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.pestrid.hr\/haccp-standard-i-ddd-mjere","title":{"rendered":"Veza izme\u0111u HACCP standarda i DDD mjera"},"content":{"rendered":"\"\"\n

HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadr\u017ei mikrobiološke, kemijske i fizi\u010dke opasnosti i koja ne\u0107e prouzro\u010diti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom.<\/p>\n

Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad<\/a> Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sukladno Zakonu) ne bave se osiguranjem zdravstvene ispravnosti prehrambenog proizvoda ve\u0107 uništavanjem mikroorganizama te suzbijanjem štetnih \u010dlankono\u017eaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca.<\/p>\n

Ovo se posti\u017ee kombinacijom preventivnih i kurativnih mjera s kona\u010dnim ciljem postizanja smanjenja, zaustavljanja rasta i razmno\u017eavanja ili potpunog uklanjanja prisustva mikroorganizama, štetnih \u010dlankono\u017eaca i štetnih glodavaca.<\/p>\n

Tvrtka koja provodi DDD mjere mora imati kadar koji razumije na\u010dela HACCPa i zna primijeniti DDD mjere na na\u010din da umanji rizik za krajnjeg konzumenta.<\/p>\n

Suvremeni postupci dezinsekcije i deratizacije trebaju biti sinergija me\u0111u partnerima (naru\u010ditelj – izvoditelj) sa zajedni\u010dkim ciljem suzbijanja pojavnosti štete u obliku infestacije štetnim organizmima.<\/p>\n

U tom cilju korisnik DDD mjera, u okvirima svojih mogu\u0107nosti, obavezan je objekt u kojem se provode DDD mjere gra\u0111evinski urediti i opremiti na na\u010din koji onemogu\u0107uje ulazak i zadr\u017eavanje štetnika u prostoru i to: provedbom higijene površina i prostora, sanitacije površina i prostora, otklanjanje uvjeta za rast i razmno\u017eavanje mikroorganizama te otklanjanje izvora hrane i zaklona koji pogoduju razmno\u017eavanju štetnih \u010dlankono\u017eaca i štetnih glodavaca, kao i provedbom potrebnih gra\u0111evinsko – tehni\u010dkih zahvata kojima \u0107e se stvoriti nepovoljni uvjeti za njihovo ula\u017eenje, zadr\u017eavanje i razmno\u017eavanje u prostorima ustanove.<\/p>\n

Kako bi uspješno provodio DDD mjere prema HACCP na\u010delima ovlašteni izvoditelj mora:<\/p>\n

\n

Imati potrebno iskustvo i potrebno znanje o štetnicima, sredstvima za uništavanje, ure\u0111ajima i strojevima za primjenu i tehnikama primjene,<\/p>\n

Imati znanje o pesticidima,<\/p>\n

Poznavati tehnološke proces u objektu u kom se mjere provode,<\/p>\n

Prepoznati higijensko-gra\u0111evinsko-tehnološne nedostatke u objektu s hranom te znati dati kvalitetne savjete u cilju ispravljana istih,<\/p>\n

Na temelju zate\u010denog stanja mora znati odabrati mjere, sredstva, na\u010dine te dinamiku provedbe DDD mjera,<\/p>\n

Poznavati va\u017ee\u0107e zakonske propise, te se trajno educirati,<\/p>\n

Mora poznavati HACCP plan i toga se pridr\u017eavati kod provedbe DDD mjera,<\/p>\n

Napraviti kvalitetan Plan provedbe op\u0107ih DDD mjera.<\/a><\/p>\n<\/blockquote>\n

Biocidni pripravci koje izvoditelj koristi radi provedbe DDD mjera u objektima s hranom moraju biti registrirani i dopušteni za primjenu u RH te posjedovati Rješenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.<\/p>\n

Izvor: Zbornik predavanja – DDD trajna edukacija, 2010.<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

HACCP – je skup mjera koje se poduzimaju da bi proizveli zdravstveno ispravnu hranu, tj. hranu koja u sebi ne sadr\u017ei mikrobiološke, kemijske i fizi\u010dke opasnosti i koja ne\u0107e prouzro\u010diti štetu, ozljedu ili bolest prilikom pripreme ili konzumacije hrane u skladu s njenom namjenom. Ovlašteni izvoditelji DDD mjera (koji ima odobrenje za rad Ministarstva zdravstva […]<\/p>\n","protected":false},"author":4,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":"","jetpack_publicize_message":"","jetpack_publicize_feature_enabled":true,"jetpack_social_post_already_shared":false,"jetpack_social_options":{"image_generator_settings":{"template":"highway","enabled":false}}},"categories":[58,1],"tags":[112],"jetpack_publicize_connections":[],"jetpack_sharing_enabled":true,"jetpack_featured_media_url":"","jetpack_shortlink":"https:\/\/wp.me\/p1luT7-6b","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/383"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/users\/4"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=383"}],"version-history":[{"count":31,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/383\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1012,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/383\/revisions\/1012"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=383"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=383"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.pestrid.hr\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=383"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}