Muhe – specifi─Źnosti preventivnih i korektivnih mjera

Za uspješno suzbijanje muha bitne su preventivne mjere a one su

na svim prozorima i vratima postaviti prepreke za sprje─Źavanje ulaza muha u objekt (mre┼że, trake, zra─Źne zavjese i sl.)

redovito i pravilno uklanjanje svih vrsta otpadaka i sme─ça

postavljanje lovki s ljepljivim trakama ili mirisnim atraktantima

Korektivne kemijske metode suzbijanja mo┼żemo podijeliti u one

koje se vrše u zatvorenom i one koje se vrše na otvorenom prostoru s razli─Źitim vrstama insekticida i larvicida te razli─Źitim postupcima primjene (prskanje, zamagljivanje, premazivanje ili izlaganje mamaca.

Izbor insekticida, na─Źin aplikacije, broj potrebnih tretmana kao i mjere opreza u provo─Ĺenju insekticidnih tretmana prepušta se ovlaštenoj DDD tvrtki, a sukladno preporuci proizvo─Ĺa─Źa te dozvoli za promet i uporabu insekticida u podru─Źju javnozdravstvene i komunalne higijene.

Dekontaminacija – sve tretirane radne površine nakon tretmana moraju se temeljito o─Źistiti i oprati ali barem 12 sati nakon tretmana – ina─Źe se dovodi u pitanje u─Źinak provedenih mjera. O tretiranim površinama potrebno je obavijestiti osoblje koje se brine o ─Źisto─çi objekta te im dati jasne što i kako upute kako se ne bi prebrzo skinuo naneseni depozit insekticida.

Izvor: Zbornik predavanja
– DDD radionica, Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u HACCP sustavu, 2004.

Biokemijska dezinfekcija gnoja

Biokemijska dezinfekcija postupak je kojim uništavamo uzro─Źnike zaraznih bolesti u gnoju.
Izvodi se na ravnom prostoru, izoliranom od okoline i na─Źinjenom od betona ili nabijene ilova─Źe, širine 1,5 do 2 metra, a du┼żine prema koli─Źini gnoja koji treba biokemijski rasku┼żiti.

» PROČITAJ VIŠE...

Što moramo znati o muhama?

Sve vrste muha dobri su leta─Źi, izrazito su mobilne a vole se zadr┼żavati u blizini mjesta gdje su povoljni uvjeti za odlaganje jajašaca (organski materijal u raspadu – kuhinjski otpaci, sme─çe, gnojnice…).
Muhe se hrane i zadr┼żavaju na razli─Źitim organskim materijalima u raspadanju i na izmetu.

» PROČITAJ VIŠE...
Sva prava pridržana Pestrid d.o.o. © 2015 | web design ENTERnet